Over ons

Unieke ligging

in domein Roosendael en vlakbij
fiets- en wandelroutes

Optredens en muziek

Regelmatig activiteiten, optredens
en muziek

Bierspecialist

Ruim assortiment aan
bieren op de kaart

Wie zijn wij

Café Roosendael is gelegen op de unieke natuurhistorische site Roosendael en
op het knooppunt van diverse wandel – en fietsroutes. Het café heeft een ruime
parking voor fietsen en auto’s en ligt vlakbij Mechelen.

Het authentieke café is een beschermd monument en biedt een uitgebreid
aanbod van huisbereide gerechten en een uitgebreide selectie diverse dranken.
Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig optredens gepland.

Ontdek het prachtige domein

Domein Roosendael

Roosendael is bijna 800 jaar oud. Het dankt zijn naam aan de cisterciënzerinnenabdij die hier, aan de Nete, omstreeks 1221 werd opgericht. Van die middeleeuwse vestiging blijft vandaag, behalve enkele muurresten, bovengronds nauwelijks iets over.

De godsdienstoorlogen gingen immers niet voorbij aan deze streek. De abdij werd in de 16de eeuw diverse malen geplunderd en onder het calvinistische bewind uiteindelijk volledig afgebroken.

De heropbouw startte pas in 1648. Vandaag kan men zich nog moeilijk voorstellen dat hier eind 17de eeuw een indrukwekkend abdijcomplex verrees met een prachtige barokkerk.

In 1959 schonk Marguerite Pirard het domein bij legaat aan het aartsbisdom Mechelen. Sindsdien is het een jeugdverblijfcentrum waar vooral schoolgroepen en jeugdverenigingen van genieten tijdens bos- of plattelandsklassen, bezinnings­dagen, vakantie- of weekendkampen. Intussen hebben al zowat 200.000 mensen heerlijke jeugdherinneringen aan Roosendael.

Vandaag kunnen op het domein ook verblijfstoeristen, wandelaars en fietsers terecht voor verpozing, cultuurbeleving en zachte recreatie. Bovendien stelt Roosendael zijn poorten open voor workshops en seminaries en feesten van verenigingen, families en bedrijven.

Nadat de vzw Roosendael in 1984 het domein in erfpacht kreeg, kon een grootscheepse restauratiecampagne van start gaan. Diverse monumenten zijn intussen reeds opgeknapt volgens alle regels van de kunst. Maar het werk is nog lang niet af.

Sinds 2004 is het domein eigendom van de vzw Kempens Landschap, die samen met de vzw Roosendael de historische en natuurwaarden als één samenhangend geheel, duurzaam en op maatschappelijk geëngageerde wijze beheert. Dat betekent onder meer: een zinvol gebruik van het natuurlijk en cultureel erfgoed mogelijk maken, een blijvende zorg voor de monumenten en het park, het natuurreservaat onderhouden, sociale werkgelegenheid creëren en… garant staan voor een warme gastvrijheid.

Heerlijk genieten!

Café Roosendael

Wandelaars, fietsers en bezoekers, van dichtbij of van verder weg, schuif je benen onder tafel of nestel je gezellig in de lounge. Kom tot rust met het gefluit van de vogels en het geritsel van de bladeren.

Ontspan je in de zonnestralen, vind afkoeling in de schaduw van ons overdekt terras of verwarm je in de winter aan de houtkachel. Hier is geen plaats voor haast en stress!

Geniet van deze magische plek in de natuurterwijl wij je bestelling met een glimlach en veel liefde bereiden.