Over ons

Unieke ligging

in domein Roosendael en vlakbij
fiets- en wandelroutes

Optredens en muziek

Regelmatig activiteiten, optredens
en muziek

Bierspecialist

Maar liefst 108 verschillende
bieren op de kaart

Wie zijn wij

Noenkel Jimmy en den Barry

Sinds juni 2018 staan er 2 mannen aan het roer die naast wat DNA, hun passie voor bier en horeca delen. Noenkel Jimmy en Arne (den Barry) heten jullie van harte welkom.

Ontdek het prachtige domein

Domein Roosendael

Roosendael is bijna 800 jaar oud. Het dankt zijn naam aan de cisterciënzerinnenabdij die hier, aan de Nete, omstreeks 1221 werd opgericht. Van die middeleeuwse vestiging blijft vandaag, behalve enkele muurresten, bovengronds nauwelijks iets over.

De godsdienstoorlogen gingen immers niet voorbij aan deze streek. De abdij werd in de 16de eeuw diverse malen geplunderd en onder het calvinistische bewind uiteindelijk volledig afgebroken.

De heropbouw startte pas in 1648. Vandaag kan men zich nog moeilijk voorstellen dat hier eind 17de eeuw een indrukwekkend abdijcomplex verrees met een prachtige barokkerk.

In 1959 schonk Marguerite Pirard het domein bij legaat aan het aartsbisdom Mechelen. Sindsdien is het een jeugdverblijfcentrum waar vooral schoolgroepen en jeugdverenigingen van genieten tijdens bos- of plattelandsklassen, bezinnings­dagen, vakantie- of weekendkampen. Intussen hebben al zowat 200.000 mensen heerlijke jeugdherinneringen aan Roosendael.

Vandaag kunnen op het domein ook verblijfstoeristen, wandelaars en fietsers terecht voor verpozing, cultuurbeleving en zachte recreatie. Bovendien stelt Roosendael zijn poorten open voor workshops en seminaries en feesten van verenigingen, families en bedrijven.

Nadat de vzw Roosendael in 1984 het domein in erfpacht kreeg, kon een grootscheepse restauratiecampagne van start gaan. Diverse monumenten zijn intussen reeds opgeknapt volgens alle regels van de kunst. Maar het werk is nog lang niet af.

Sinds 2004 is het domein eigendom van de vzw Kempens Landschap, die samen met de vzw Roosendael de historische en natuurwaarden als één samenhangend geheel, duurzaam en op maatschappelijk geëngageerde wijze beheert. Dat betekent onder meer: een zinvol gebruik van het natuurlijk en cultureel erfgoed mogelijk maken, een blijvende zorg voor de monumenten en het park, het natuurreservaat onderhouden, sociale werkgelegenheid creëren en… garant staan voor een warme gastvrijheid.

Hoe het allemaal begon

Café Roosendael

Sinds juni 2018 staan er 2 mannen aan het roer die naast wat DNA, hun passie voor bier en horeca delen. Noenkel Jimmy en Arne (den Barry) heten jullie van harte welkom.

Gelegen op het prachtige gelijknamige domein ligt deze verborgen parel ter uwer ontdekking, langs verschillende wandelknooppunten en fietsnetwerken. Zo is het de ideale uitvalsbasis, tussenstop of het eindpunt. Of alle drie tezamen: het kan allemaal!

Met schoon weer, is het zalig vertoeven op ons tuinterras De vogels geven hier effenaf fantastische concerten. En in de winter, knispert het houtvuur in de kachel van ons bruin café. U ziet, er zit muziek in. Regelmatig ook live op vrijdagavond.